O zi dură de off-road s-a încheiat cu un podium surprinzător, Paul Bolton pierzând victoria în urma ratării unui punct de control orar. Graham Jarvis, Mario Roman şi Jonny Walker sunt primii trei clasaţi în ziua care i-a încălzit pe competitori pentru ce urmează până la marele finiş de sâmbătă.

Aşa cum se obişnuieşte şi în cea de a 14-a ediţie a Red Bull Romaniacs competitorii de la Gold au pornit către start înainte de răsărit şi au avut de parcurs 124 de km, îngreunaţi de ploaie în a doua parte a zilei. Competitorii britanici au profitat de condiţiile alunecoase şi primul care a ajuns în finişul din satul Tocile a fost Paul Bolton. Când a ajuns şi Graham Jarvis în sosire, Bolton a realizat că a ratat un check point iar penalizarea primită l-a dus până pe locul şase în clasamentul primei zile. Mario Roman a avut un ritm bun şi s-a clasat pe doi, în timp ce Jonny Walker a terminat pe trei. Competitorul KTM a fost primul pe traseu după ce, Alfredo Gomez, câştigătorul prologului a decis să pornească al treilea.

Făcând navigaţia pentru toţi cei din spate, Walker a izbutit să nu se rătăcească înainte de CP4 cum au păţit mulţi competitori de la Gold şi Silver, care au pierdut minute bune din pricina unei confuzii.

Alfredo Gomez a ajuns la finiş, însă a decis să se retragă din cursă după ce durerea de spate şi picior s-a intensificat mult prea mult. Competitorul spaniol a căzut la doar 10 minute după start pentru că a lovit cu roata faţa o piatră, pe care nu văzut-o din pricina vitezei cu care rula. Nevoit să părăsească cursa pe care venise să o câştige după locul doi din 2016, madrilenul îşi face deja planuri pentru 2018, când îşi doreşte mai mult ca oricând să câştige cel mai dificil raliu hard enduro din lume.

Wade Young un alt favorit la victoria din acest an şi un obişnuit al podiumurilor de la Red Bull Romaniacs a fost nevoit să se retragă după o căzătură destul de urâtă în punctul numit “The Rock”.

Cu cei doi competitori nevoiţi să părăsească România mai devreme decât şi-au propus, lupta pentru podium devine din ce în ce mai interseantă şi avem şanse să avem în top trei un competitor privat. Nu s-a mai întâmplat de câţiva ani buni ca pe podiumul Red Bull Romaniacs să pătrundă un pilot privat, acesta fiind deobicei un joc în care actorii sunt piloţii oficiali de uzină.

Printre cei cu şanse evidente sunt competitori precum veteranul Paul Bolton, dar şi concurenţi care se află în primii ani în care concurează la Gold, cum este cazul cehului David Cyprian.

Norbert Jozsa şi Zsolt Varga nu au avut nici ei o zi simplă, însă important este că au ajuns la finiş. Din păcate, Varga a primit o penalizare de o oră pentru că a schimbat un pneu în punctul de service şi din această pricină se află pe locul 26 în clasamentul zilei.

Mani Gyenes a terminat pe trei la clasa Silver, însă este dezamăgit pentru că înainte de CP4 s-a rătăcit împreună cu câţiva competitori de la Gold printre care şi Wade Young şi Billy Bolt şi a pierdut aproape 18 minute. Sătmăreanul este privit drept unul dintre favoriţii la victoria de la clasa Silver, însă rămâne de văzut cât va putea recupera, având în vedere că se anunţă doua zile cu trasee foarte alunecoase şi el nu se simte bine în aceste condiţii.

Vestea bună în ceea ce îi priveşte pe competitorii români vine din partea lui Sergiu Grecu, hunedoreanul care s-a impus la clasa Bronze.

Joi, 27 iulie, în cea de a doua zi de off-road competitorii pornesc pe un traseu care îi va duce în Ţara Loviştei şi vor avea atât secţiuni cu peisaje pitoreşti, dar şi secţiuni precum Gold massacre (o potecă pe o creastă abruptă), Bear’s Hole  (o sumedenie de schimbări de direcţie pe o cărare cu pietre care coboară către vale) sau Empty yourself (o cărare abruptă pe unde se coboară lemnul urmată de o urcare pe o potecă îngustă).

Rezultate complete: http://www.redbullromaniacs.com/results/results-2017/