• La 42 de ani, Jarvis confirma ca el este Regele;
  • Mani Gyenes termina pe locul doi la clasa Silver;
  • Sergiu Grecu obtine titlul la clasa Bronze.

Britanicul supranumit “Regele Carpatilor” s-a impus in a 14-a editie a Red Bull Romaniacs, cel mai dificil raliu hard enduro din lume. Mario Roman si Paul Bolton au urcat pentru prima data pe podium, clasandu-se pe doi respectiv trei, iar top 5-ul a fost completat de Manuel Lettenbichler si Travis Teasdale.

Editia 2017 a Red Bull Romaniacs a debutat marti, 25 iulie, cu showul urban din centrul Sibiului si a continuat cu patru zile de off-road, castigatorii fiind stabiliti dupa sosirea de pe dealul Gusteritei de sambata, 29 iulie.

In fata a mii de fani entuziasti, competitorii, ajunsi deja la capatul puterilor dupa zecile de provocari extreme si sutele de kilmoteri de off-road, au mai facut un ultim efort. In uralele publicului, romaniacii au incercat sa ajunga pana in varful urcarii aproape verticale de la finis si apoi sa ruleze cu viteza potrivita pe evantaiul care a precedat linia de sosire. Daca nu si-ar fi calculat bine viteza ar fi ajuns in balta cu noroi.

Manuel Lettenbichler sau „Mini Letti”, cum este supranumit bavarezul, al carui tata este Andreas Lettenbichler, castigatorul din 2009, a avut un ritm foarte bun castigand ultima zi din raliu si clasandu-se pe locul patru la general. A fost pentru a treia oara cand Manuel a incercat sa termine Red Bull Romaniacs, dupa ce a fost nevoit sa se retraga din pricina unor accidentari.

Paul Bolton si-a indeplinit un vis si la cea de a zecea participare a izbutit sa urce pe podium.

Norbert Jozsa si Zsolt Varga, cei doi piloti romani care s-au inscris la clasa Gold  (cel mai dificil traseu din raliu), au reusit sa isi indeplineasca obiectivul si au ajuns la finis pe locurile 12 respectiv 17.

Emanuel Gyenes, singurul competitor din lume care a terminat toate cele 14 editii ale Red Bull Romaniacs, a incheiat raliul pe locul doi la clasa Silver adaugandu-si in palmares cel de al patrulea podium.

Sergiu Grecu, un hunedorean crescut pentru hard enduro a castigat titlul de la clasa Bronze si este determinat ca in 2018 sa treaca la clasa Silver, unde il va astepta un traseu mult mai dur.

Graham Jarvis (locul 1 clasa Gold, Marea Britanie): “Nu imi vine sa cred, am castigat pentru a sasea oara, este mai mult decat am visat vreodata. In fiecare an traseul devine din ce in ce mai greu si toti maresc ritmul. Este o experienta incredibila. Sunt fericit ca am ajuns la finis. In ultima zi chiar m-am chinuit, nu ma deranjeaza sa recunosc ca la 42 de ani devine mai dficil sa stai patru zile la rand pe motocicleta.  De-a lungul celor patru zile treci printr-o serie de stari si sunt atat de obosit incat nu vreau decat sa stau si sa ma relaxez.”

Manuel Lettenbichler, (locul 4 clasa Gold, Germania): "A fost o saptamana dificila, dar totusi buna, eram destul de obosit astazi. Traseul a fost rapid si a trebuit sa fortez de la inceput pana la final. Am reusit! Sunt foarte fericit sa termin. Cu siguranta as fi vrut un loc pe podium, insa este uimitor pentru ca in ultimii doi ani m-am accidentat si a trebuit sa renunt, dar in acest an am rezistat pana la urcarea de la Gusterita si este intr-adevar o senzatie uimitoare."

Mario Roman, (locul 2 clasa Gold, Spania)"Ma simt atat de bine acum, am muncit atat de mult in ultimii ani, am avut rezultate bune, dar aceasta este cea mai importanta reusita a mea. Nu ma pot plange, sunt foarte fericit cu Sherco si echipa mea. Ziua a patra de off-road a fost o zi perfecta, nu mi-am asumat niciun risc si nu m-am gandit la nici unul dintre ceilalti competitori, am avut un avantaj bun si am facut tot ce am putut. Ma simt ca acasa la acest finis, astfel de urcari am tot facut de cand ma stiu. Sunt tanar, dar am multa experienta si stiu ca nu se termina niciodata pana cand nu ajungi la finis, cand am ajuns la urcare, mi-am dat seama ca sunt al doilea la general. Cu atat de multe ore de rulat pe motocicleta si de navigatie, pe traseu trebuie sa fii concentrat 100%. Nu este intotdeauna posibil sa fii concentrat 100% si atunci poti sa cazi lucru care mi s-a intamplat in prima zi de off-road. Trebuie sa invat din asta si sigur ma voi descurca mai bine anul viitor. Este de departe cea mai dificila cursa, sunt cu adevarat fericit. "

Paul Bolton (locul 3 clasa Gold, Marea Britanie): "Am avut o saptamana grozava, nu cu incidente majore sau ceva de genul acesta, am fost pozitiv toata saptamana si am incercat sa imi fac propria cursa. Sunt mai pregatit ca oricand din punct de vedere mental si fizic, iar acum an concurat a zecea oara, asa ca a fost totul sau nimic, trebuia sa se intample in acest an! As vrea sa le dedic acest loc trei de la Red Bull Romaniacs 2017 tuturor celor care m-au ajutat! "

Un rezumat al Red Bull Romaniacs 2017 facut de sud-africanul Alfie Cox, o legenda a rally-raidului si unul dintre primii concurentii din istoria cursei:

”Red Bull Romaniacs este un rollercoaster emotional pentru majoritatea competitorilor care vin aici. Nu vii la aceasta cursa ca sa iti faci freza, vii aici sa te lupti cu adevarat. Am auzit chiar si de la cei mai buni dintre cei mai buni ca a fost greu, dar cu totii il cunoastem pe Martin si acesta este stilul sau, trebuie sa fie dur si despre asta este vorba. Nu vii aici si crezi ca va fi usor, Martin s-a ridicat la nivelul reputatiei sale. Dificultatea a fost intotdeauna in acest raliu, iar acum ritmul este prea rapid, toti baietii si-au ridicat nivelul.”

Rezultate: http://www.redbullromaniacs.com/results/results-2017/