Marti, 25 iulie, la ora 17:00, pe Bd-ul Coposu din centrul Sibiului se va da startul in cea de a 14-a editie a Red Bull Romaniacs. Cel mai dificil raliu hard enduro din lume debuteaza cu Prologul urban, in care competitorii lupta pentru un loc cat mai bun pe ordinea de start a primei zile de off-road. Anul acesta au sosit in Sibiu competitori din 49 de tari, inclusiv din Statele Unite ale Americii, Africa de Sud, Argentina, Australia, Noua Zeelanda, Hong Kong, Singapore s.a.m.d.

4 favoriti la titlu

Graham Jarvis (Husqvarna) a castigat anul trecut titlul cu nr.5 si britanicul pare ca nu va fi detronat prea curand din postura de „Rege al Carpatilor”. Revine in 2017 si este pentru a 10-a oara cand ia startul in raliul de referinta din enduro extrem. Este dornic sa isi apere titlul, insa este constient ca printre adversarii sai se afla competitorii mult mai tineri, unul dintre ei, Wade Young, avand chiar jumatate din varsta sa.

Alfredo Gomez (KTM, Spania) a castigat luna trecuta Erzbergrodeo, cursa de pe muntele de fier din Austria, si doreste sa castige cursa de cinci zile din Romania, dupa ce anul trecut a terminat pe locul doi.

 ”Sunt nerabdator sa iau iar startul la Red Bull Romaniacs, am lucrat foarte mult cu echipa, ne-am antrenat din greu si ne-am facut setarile la motocicleta, imi place foarte mult aceasta cursa cu acele zile lungi de stat pe motor. Voi incerca sa dau tot ce pot si voi lupta pentru victorie. Ar putea fi posibil - daca nu se intampla nimic ciudat, o voi face.”- Alfredo Gomez

Jonny Walker (KTM, Marea Britanie) a fost nevoit sa se retraga anul trecut in urma unei accidentari suferite chiar in prima zi de off-road, insa anul acesta este determinat sa castige titlul cu numarul trei. Cel mai tanar castigator al Red Bull Romaniacs are toate sansele sa ii egaleze anul acesta recordul lui Cyril Despres – primul castigator din istoria raliului a dobandit trei tiluri si este devansat in clasament doar de Jarvis.

"Astept cu nerabdare cursa din acest an pentru a incerca sa ma revansez dupa ce mi-am fracturat piciorul anul trecut, cand speram la a treia victorie consecutiva. Ma intorc anul acesta sa lupt pentru victorie! “ – Jonny Walker

Wade Young (Sherco, Africa de Sud) are deja doua podiumuri la Red Bull Romaniacs ultimul obtinut in 2016, cand s-a clasat pe trei si este nerabdator sa obtina titlul dupa ce a dovedit, inca de la 16 ani, ca poate castiga curse lungi, atunci s-a impus in Roof of Africa.

David Knight, multiplu campion mondial de enduro (clasic) si castigator al International Six Days Enduro este supriza clasei Gold din acest an. Britanicul este debutant la Red Bull Romaniacs, dar avand invedere palmaresul sau multi se asteapta sa il vada macar in top 5 la finsul de pe 29 iulie.

"Am urmarit multi ani progresul Red Bull Romaniacs si intotdeauna am sperat ca voi avea sansa de a concura intr-o zi. Imi cer scuze fanilor ca a durat atat de mult, dar in sfarsit voi lua startul la Sibiu si sunt foarte fericit. In acest stadiu al carierei mele de este vorba de a participa la evenimente care ma motiveaza si care sunt placute, asa ca alegerea si dorinta mea a fost sa vin! Nu am nici o mare asteptare, bineinteles ca incerc sa dau tot, dar ma duc pur si simplu cu intentia de a experimenta si de a invata evenimentul, de a-i urmari pe cei obisnuiti cu raliul si de a vedea unde voi fi cand vom termina, stiu ca vor fi cinci zile foarte dificile, mai ales ca acum sunt privat. " – David Knight

Q&A  cu Martin Freinademetz, creatorul Red Bull Romaniacs

Cu ce difera editie 2017 de cele anterioare?

Anul acesta mergem mai in sud, vom petrece mai mult timp in judetul Valcea, in ziua a doua si a treia de off-road. Nivelul de dificultate a mai crescut putin, deci va fi ca deobicei o cursa dura.

Daca ploua?

Daca va ploua va trebui sa scoatem cateva sectiuni din traseu, dar tot va fi foarte dificil. Pietrele sunt foarte alunecoase si mai ales pentru competitorii aflati in spate care nu vor mai avea parte de suprafata aderenta, dupa trecerea primilor cinci va fi dificil. Cei care nu se afla la conducere vor avea mult de tras.

Cine crezi ca va castiga si cine crezi ca va fi pe podium?

Pe podium pot ajunge multi. Lupta pentru victorie cred ca se va da intre Gomez, Jarvis, Walker si Young. Iar pe podium pot ajunge: Mario Roman, care sigur isi doreste un rezultat bun, Billy Bolt, Pol Tarres, chiar si Lars Enockl are sanse.

Ce parere ai despre competitorii romani si despre decizia lui Mani Gyenes de a concura la Silver?

Sunt increzator ca  Zolt Varga si Norbert Jozsa vor termina cursa pentru ca nivelul lor este destul de bun, comparativ cu acum 10 ani cand sportul era la inceput aici. Tinerii piloti romani sunt foarte buni si este doar o chestiune de timp pana cand unul dintre ei va putea sa ajunga pe podium.

Mani este mai focusat pe rally-raid decat pe hard enduro si cu siguranta acestea sunt doua sporturi diferite. Clasa Gold este foarte dura, asa ca daca nu te focusezi frecvent pe hard enduro este foarte dificil. Daca ruleaza la Silver se poate bucura de traseu si poate lupta pentru podium si pentru victorie. Cred ca este o idee foarte buna. Sunt foarte multi competitori ca el la Silver, ar putea termina fara probleme traseul de la Gold, dar spun ca doresc sa nu se accidenteze si vor sa se bucure mai mult de traseu.

Enduro for Romania – proiect caritabil

La editia din acest an a Red Bull Romaniacs, in cadrul proiectului „Enduro for Romania”, se organizeaza pentru a doua oara un targ de echipament si suveniruri din lumea enduroului extrem. Fondurile stranse vor fi donate Spitalului Judetean Sibiu, sectiilor de neonatologie si prematuri, pentru achizitionarea unor incubatoare noi, atat de necesare pentru supravietiurea prematurilor si a celor nascuti la termen dar cu gruetate mica.

Anul trecut s-au strans 28.000 lei, iar banii s-au dus catre Asociatia Baby Care pentru un proiect de achizitionare de pulsoximetre, echipamente sanitare vitale pentru depistarea precoce a malformatiilor congenitale la nou-nascutii prematur.

Pe langa sustinerea proiectului destinat prematurilor, in acest an ne impilicam si in sprijinirea Serviciului de Ambulanta Sibiu pentru achizitionarea unor aparate de masaj cardiac continuu.

CUM TE POTI ALATURA CAUZEI:

Venind la Prologul Red Bull Romaniacs si achzitionand ce iti place de la targul „Enduro for Romania”. Poti gasi echipament secondhand de care ai nevoie, suveniruri Red Bull Romaniacs, echipament si obiecte semnate de vedetele din hard enduro. Daca nu gasesti ceva pe placul tau, atunci poti dona ce suma consideri. Targul „Enduro for Romania” se gaseste in zona de acces catre Prolog, cum mergi din directia hotelului Ramada si ajungi langa padocurile competitorilor.

Program Red Bull Romaniacs 2017

Duminica, 23 iulie
10:00 – 22:00  Verificari administrative si tehnice – Ramada Hotel, Sibiu

Luni, 24 iulie
10:00 – 22:00  Verificari administrative si tehnice – Ramada Hotel, Sibiu
13:00  Conferinta de presa – traseul de la Prolog.

Marti, 25 iulie
08:30 Calificari clasa Bronze
10:00 Calificari clasa Silver
11:00 Calificari clasa Gold class
11:30 Calificari clasa Iron Class (nu sunt obligatorii)
17:00 Prolog Finalele, Bd-ul. Coposu, Sibiu

La Prolog se califica primii 35 de competitori de la clasele Bronze, Silver si Gold. Clasa Gold, cea in care concureaza vedetele mondiale din acest sport va evolua ultima.

Miercuri – Sambata sunt programate cele patru zile de off-road.

Sambata, 29 iulie
11:00 Finis Dealul Gusterita de langa Sibiu