A 15-a ediție a celui mai dificil raliu hard enduro din lume a fost într-adevăr epică și a oferit numeroase momente în care cei mai buni competitori din enduro-ul extrem și-au depășit limitele. La finalul celor cinci zile de cursă, dintre care patru de off-road, Wade Young (22 de ani) a cucerit primul său titlu în Carpați și a devenit cel mai tânăr câștigător din istoria Red Bull Romaniacs. Podiumul a fost completat de Manuel Lettenbichler și Jonny Walker. Emanuel Gyenes a terminat raliul pe locul 4, la clasa Silver, iar Norbert Jozsa pe locul 13 la clasa Gold.

După patru zile dure în munți, în care aproape toți concurenții și-au depășit limitele, sâmbătă, 28 iulie, cei mai rezistenți competitori de la toate cele patru categorii: Gold, Silver, Bronze și Iron au trecut linia de sosire de la Gușterița. Acest moment a părut de foarte multe ori imposibil de atins, mai ales în prima zi de off-road, când traseul a devenit mai mult decât extrem din pricina ploilor abundente căzute în zona Carpaților Meridionali. Atât de dur a fost traseul celei de a 15-a ediții, încât zicala: să ajungi la finișul Red Bull Romaniacs este ca și cum ai câștiga raliul, a dobândit și mai multă greutate. Inclusiv în ultima zi urcările foarte lungi, care au caracterizat ediția 2018, le-au dat bătăi de cap concurenților, mulți dintre ei spunând că păreau fără sfârșit.

Cel mai bun timp în ultima zi a raliului a fost stabilit de Manuel Lettenbichler, bavarezul în vârstă de doar 20 de ani având o bună bucată din traseu același timp cu Wade Young, concurentul pe care îl vâna pentru victorie. Letti a încheiat raliul la doar două minute în spatele lui Wade Young după aproximativ 500 de km de enduro extrem. A fost unul dintre cele mai strânse dueluri din istoria raliului și așa cum afirma Jonny Walker, Letti a fost invincibil pe urcările foarte lungi și abrupte.

Cu siguranță a fost una dintre cele mai dure curse la care am participat în viața mea. Am avut o setare bună a motocicletei și asta m-a ajutat mult pe urcări, am avut încredere în corpul meu și am încercat să rulez cât de bine am putut. Este frumos că s-au terminat aceste patru zile de off-road, acum este timpul să mergem să sărbătorim.” – Manuel Lettenbichler, Germania

Wade Young a scris istorie când a trecut linia de sosire de la Gușterița. După ce alți doi conaționali au fost pe podium la începuturile raliului, Wade a devenit primul sud-african care câștigă Red Bull Romaniacs și le-a adus celor de la Sherco prima victorie din ultimii zece ani. Original din Durban, competitorul care a debutat în cel mai dificil raliu hard enduro din lume la doar 17 ani, este la cei 22 de ani și cel mai tânăr câștigător din istoria raliului. Recordul anterior îi aparținea lui Jonny Walker care avea 23 de ani la prima sa victorie. Wade este și concurentul care a izbutit să oprească rocada Graham Jarvis – Jonny Walker. Cei doi britanici sunt singurii câștigători din ultimii șapte ani.

Nu îmi vine să cred. Sunt atât de fericit! A fost o săptămână foarte dificilă. Ziua doi și ziua trei au fost grele și a trebuit să forțez ca să mă pot distanța, am depus atât de mult efort. Le mulțumesc tuturor celor care mă susțin și mă ajută să îmi păstrez motivația și să continui. Îi mulțumesc mecanicului meu, a făcut o treabă extraordinară. Victoria aceasta înseamnă atât de mult pentru mine!” – Wade Young, Africa de Sud

Jonny Walker a reușit să întrerupă seria ghinioanelor și după ce în precendentele două ediții a fost silit să se retragă din raliu în urma unor accidentări, în 2018 a urcat iarăși pe podium. Britanicul care are deja două victorii a terminat Red Bull Romaniacs pe locul trei și rămâne liderul clasamentului general al WESS (World Enduro Super Series)

A fost cea mai dificilă cursă din cariera mea. Aceasta a fost sigur cea mai dură ediție de Red Bull Romaniacs la care am participat. În toate edițiile precedente a fost senin, iar anul acesta a fost pentru prima dată când a plouat și eu am fost în raliu. Ploaia a făcut totul foarte, foarte dificil. Sunt fericit că am ajuns la finiș!” – Jonny Walker, Marea Britanie

La clasa Gold, dintre cei doi români care au luat startul, doar Norbert Jozsa a izbutit să ajungă la finiș. A încheiat raliul pe locul 13 și este pentru a doua oară consecutiv când Norbi termină cel mai dificil raliu hard enduro din lume.

Emanuel Gyenes, singurul competitor din lume care a participat și a ajuns al finișul tuturor celor 15 ediții ale Red Bull Romaniacs, a încheiat cursa pe locul patru la clasa Silver.

"A fost un fenomenal festival de enduro. I-am avut aici pe cei mai buni piloți de hard enduro din lume. Sunt profund impresionat de modul în care au rulat și de rezistența pe care au avut-o toți de-a lungul ultimelor zile. De asemenea, sunt foarte mândru de echipa mea care a făcut ca acest raliu să aibă loc – a fost un an întreg de muncă și foarte puține ore de somn în utlima săptămână. Cred că a meritat. Mulțumesc tuturor! Am planificat ca prima zi de off-road să fie una de atac, în care să îi ducem pe toți în zona roșie. După aceea, am menținut acest nivel, care a fost mult în afara zonei lor de confort. În fiecare zi am ajustat traseul ținând cont de condițiile meteo și de gradul de epuizare al concurenților. Ca la orice cursă, în fiecare an există lucruri de îmbunătățit și lecții de învățat. Vom continua să dezvoltăm concepte excelente de curse, cronometraj, regulamente și cele mai bune trasee de enduro din lume pentru toate clasele.” – Martin Freinademetz, mastermindul raliului